Over ons
Ons pijncentrum is sinds 2013 door de overheid erkend als multidisciplinair centrum voor de behandeling van pijn.
In 2023 hadden wij 8066 patiëntencontacten. Het aantal patiënten blijft jaarlijks toenemen.
Het pijnteam van AZ Sint-Blasius
De pijnartsen van AZ Sint-Blasius
Medewerkers van AZ Sint-Blasius
Ontdek de pijnkliniek
Benieuwd waar u terecht zal komen? Neem alvast een kijkje in onze afdeling.
Unit
Pijncentrum
pijnmodel
nekrevalidatie
pijnpsycholoog
Spine Unit
Het Engelse woord ‘spine’ is afgeleid van het Latijnse ‘spina’ en betekent wervelkolom. In de Spine Unit onderzoekt een multidisciplinair team problemen met betrekking tot de wervelkolom (meestal zijn dat rug- en nekklachten).
De Spine Unit bestaat uit vier artsen met verschillende specialisaties en twee experten in pijn:
- Een anesthesist-pijnarts
- Een neurochirurg
- Een orthopedisch chirurg
- Een arts fysische geneeskunde
- Een pijnpsycholoog
- Een pijnverpleegkundige
Zij combineren hun visies en stellen samen een behandelplan voor u op. Tijdens een raadpleging van de Spine Unit kunnen de specialisten u op een gezamenlijk moment zien en onderzoeken. Zo verloopt de onderlinge bespreking en besluitvorming veel vlotter. Eventueel zal het team een behandeling met neuromodulatie voorstellen.
Neuromodulatie
Neuromodulatie of neurostimulatie is een heelkundige behandeling waarbij het ruggenmerg of de zenuwbanen elektrisch worden gestimuleerd. Dit gebeurt door middel van een neurostimulator. Op deze manier zullen de hersenen minder pijnprikkels opvangen, waardoor u ook minder pijn voelt. Deze behandeling is een samenwerking tussen de diensten pijnkliniek en neurochirurgie.
Neuromodulatie kan soelaas brengen bij patiënten die in het verleden geopereerd werden aan de rug of aan de nek, maar onvoldoende resultaat van deze operatie ondervinden.
De beslissing om al dan niet over te gaan tot neuromodulatie wordt in teamverband besproken op de ‘spine-unit’, dit is een multidisciplinair overleg tussen verschillende artsen (pijnarts, neurochirurg, arts fysische geneeskunde en orthopedisch chirurg), een pijnpsycholoog en een pijnverpleegkundige.
Multidisciplinair Pijncentrum (MPC)
Binnen de pijnkliniek is er een aparte eenheid, het Multidisciplinair Pijncentrum (MPC).
Het is mogelijk dat uw pijnarts u verder verwijst naar het Multidisciplinair Pijncentrum, als u kampt met chronische pijn en als die pijn gepaard gaat met stress, angst of spanning of als die pijn gevolgen heeft voor de levenskwaliteit.
In het MPC behandelen we de pijn op basis van het ‘biopsychosociaal pijnmodel’. Daarbij gaan we ervan uit dat chronische pijnklachten worden veroorzaakt en in stand gehouden door een combinatie van somatische (= lichamelijke), psychische en sociale (omgevings-)factoren. We gaan steeds na welke van die factoren aanwezig zijn en in welke mate. Zo kunnen we een behandelingsplan opstellen.
Tijdens uw behandeltraject zult u in contact komen met het MPC-team: pijnartsen, pijnpsychologen, pijnverpleegkundigen, sociaal verpleegkundigen, kinesisten en ergotherapeuten.
Samen willen we u gewoontes, kennis en vaardigheden aanleren zodat u zo goed mogelijk kan omgaan met uw pijnprobleem en de gevolgen ervan. Elke week is er een teamvergadering. Soms betrekken we daarbij andere zorgverleners (specialisten en/of huisartsen).
Het traject in het MPC is erg intensief en we verwachten van u een gemotiveerde medewerking.
Bio-psycho-sociaal pijnmodel
Het bio-psycho-sociaal pijnmodel verduidelijkt het fenomeen chronische pijn. Het legt het complexe samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren uit.
Volgens dit model is er geen rechtstreeks verband (meer) tussen de oorzaak en het gevolg van de (chronische) pijn, daar waar dat dit in de beginperiode van de (acute) pijn wél zo was.
Bij chronische pijn draait alles om factoren die elkaar wederzijds beïnvloeden. Het biologische, psychische en sociale functioneren van een persoon wordt gezien als een systeem. Elk systeem streeft naar evenwicht (homeostase). ^
Als pijn dit evenwicht verstoort heeft dat invloed op alle drie de factoren, die elkaar ook beïnvloeden, onafhankelijk van de pijn. De gevolgen van pijn hebben daardoor invloed gekregen op het functioneren van een persoon.
Rug- en nekrevalidatie
De rug- en nekrevalidatie richt zich tot iedereen die gemotiveerd is om rug- en nekproblemen aan te pakken en weer onder controle te krijgen.
Chronische lage rugpijn en nekpijn kunnen een impact hebben op het uitoefenen van uw beroep en uw dagelijkse activiteiten. Door de angst om te bewegen gaat u uw rug en nek immers ‘sparen’ en daardoor zult u op termijn steeds minder arbeid verrichten. Een verminderde conditie verhoogt dan weer de kans op rug- en nekklachten.
Met onze revalidatie willen we die vicieuze cirkel van dalende conditie en activiteit doorbreken. Ons multidisciplinair team bestaat uit artsen fysische geneeskunde, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en een psycholoog. De artsen volgen u op via evaluatiegesprekken. U wordt op vooraf bepaalde tijdstippen getest en hertest.
Wat doet een pijnpsycholoog?
Mensen die kampen met chronische pijnklachten hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychische klachten. Een pijnpsycholoog kijkt samen met jou naar hoe je omgaat met de pijn en de gevolgen hiervan op jouw dagelijks leven.
Psychologische begeleiding kan je helpen indien:
- je pijn hebt die al meer dan drie maanden aansleept. We noemen dit chronische pijn.
- je met één of meerdere van volgende problemen geconfronteerd wordt:
- problemen met optimalisatie van de levenskwaliteit
- omgaan met beperkingen in het dagelijkse functioneren (verliesverwerking)
- problemen met positief denken (blijven doen wat wel kan)
- pijn een plaats geven in je leven
- veranderend zelfbeeld (hoe kijk je naar jezelf met pijn)
- angstklachten, bewegingsvrees
- depressieve klachten
- alle andere problemen die opduiken bij en samenhangen met pijn (bv. relatieproblemen, onbegrip in omgeving, sociaal functioneren,…)
Wat kan je verwachten van een gesprek bij de pijnpsycholoog?
We starten met een verkennend intakegesprek om zicht te krijgen op jouw hulpvraag. Daarna bekijken we wat je nu reeds doet, geprobeerd hebt en nodig hebt om op een andere manier om te gaan met de pijn.
Het aanbod bij de pijnpsycholoog is tweeledig:
- Groepsaanbod: binnen het jaartraject van het Multidisciplinair PijnCentrum (MPC) ligt de nadruk van het psychologische luik op groepssessies met de pijnpsycholoog. Samen met andere mensen die ook kampen met chronische pijnklachten leer je anders omgaan met de pijn op gebied van relaxatie, manier van denken, activiteiten doseren en jouw sociale omgeving. Er zijn ook individuele gesprekken mogelijk op doorverwijzing van de groepspsycholoog om stil te staan bij andere thema’s of er juist dieper op in te gaan.
- Individuele gesprekken: deze gesprekken staan los van het MPC en zijn mogelijk op eigen initiatief of op doorverwijzing van een arts of medewerker van het MPC.
Met welke klachten kan je terecht bij de pijnpsycholoog?
Als pijnpatiënt kan je heel wat moeilijkheden ervaren ten gevolge van jouw pijn. De pijnpsycholoog werkt rond verschillende thema’s die je kunnen helpen beter om te gaan met de pijn. Hieronder enkele voorbeelden:
- mentale en fysieke ontspanning: stressklachten zorgen ervoor dat je spieren zich opspannen, zo kan je pijn toenemen.
- impact van pijn op het sociale leven
- balans vinden tussen rust en activiteit
- grenzen stellen
- gedachten en gevoelens (h)erkennen en reguleren: hoe je je voelt en hoe je denkt over de pijn, kan de lichamelijke klachten nog onaangenamer maken.
- positief denken
- zelfbeeld en lichaamsbeeld
- signalen van stress en de gevolgen hiervan
- communiceren over chronische pijn
- omgaan met verlies/aanvaarding
- intimiteit en relaties
- angst
- depressieve klachten
- andere psychische klachten
Sommige psychische klachten vragen een meer gespecialiseerde aanpak. In dit geval verwijzen we je door naar een expert.
Hoe kom je terecht bij de pijnpsycholoog?
- Je kan doorverwezen worden door de arts of de pijnverpleegkundige.
- Je kan ook rechtstreeks een afspraak maken via het afsprakenbureau op het nummer 052 25 25 05.
Kostprijs
Voor een overzicht van de tarieven verwijzen we je door naar volgende website: www.azsintblasius.be/patienten/financieel. De prijzen zijn onderhevig aan indexering.