Uitstralende pijn in de benen

Behandeling(en) tegen Uitstralende pijn in de benen

Transforaminale epidurale infiltratie - lumbaal

Ter hoogte van de wervelkolom takken verschillende zenuwwortels af van het ruggenmerg. Deze zenuwwortels verlaten de wervelkolom via een smalle opening, het wortelkanaal. Door een discushernia, door artrose of door littekenweefsel van een vroegere ingreep kunnen deze zenuwwortels gekneld of geïrriteerd raken.

Bij een transforaminale epidurale infiltratie wordt er medicatie gespoten rond één (soms ook twee) van die zenuwwortels.

Epidurale infiltratie (cervicaal, thoracaal, lumbaal)

Een epidurale infiltratie is een inspuiting van een ontstekingsremmer samen met een plaatselijk verdovend product in de epidurale ruimte tussen twee wervels, hetzij in de nek, hetzij in de hoge rug, hetzij in de lage rug.

Door slijtage, een discushernia of andere oorzaken, kan een zenuw die vanuit de wervelkolom vertrekt geprikkeld worden. Hierdoor kan op de geprikkelde zenuw een ontstekingsreactie ontstaan. Dit alles kan leiden tot pijn, tintelingen of krachtverlies.

Infiltratie en radiofrequente behandeling van het dorsaal wortelganglion

Het DRG (dorsal root ganglion of dorsale wortelganglion) is een verdikking van de sensibele zenuwbanen (= de zenuwen die instaan voor het waarnemen van pijn) aan de achterzijde van het ruggenmerg. Hier liggen de cellichamen van de zenuwen die instaan voor de pijngeleiding.

Bij een DRG-infiltratie ‘blokkeert’ de pijnarts dit ganglion met een plaatselijk verdovend product. Op deze manier wordt de pijngeleiding tussen het ganglion en de hersenen onderbroken en kan de pijn verminderen.
We noemen dit ook een proefblokkade.

Infiltratie van de musculus piriformis

De musculus piriformis is een spier in het bekken, die de functie heeft het bovenbeen naar buiten te
trekken en te draaien.
Men denkt dat door een zwelling of een spasme van deze spier de zenuw geïrriteerd raakt. Op die manier ontstaan er pijnklachten.

Meestal is dit pijn in de bil met uitstraling naar het been. Ook kunnen tintelingen of een doof gevoel voorkomen in het gebied van de grote zenuw van het been (nervus ischiadicus).