Behandeling met Qutenza®

Wat is Qutenza®?

Qutenza® is een huidpleister die een hoge concentratie capsaïcine bevat (8%). Capsaïcine is een natuurlijk bestanddeel van chilipepers. Capsaïcine vermindert de gevoeligheid van de zenuwen voor pijnprikkels. Zenuwpijn (neuropathische pijn) kan hierdoor verminderen. 

Capsaïcine zorgt voor het vernietigen van de oppervlakkige pijnzenuwtakjes. Daardoor worden er  minder pijnsignalen doorgegeven naar de hersenen en hierdoor wordt er minder pijn gevoeld.

Soms wordt het effect pas na enkele weken ervaren. De werking duurt meestal een drietal maanden.

Indien de behandeling een gunstig effect heeft op de pijn kan ze, indien nodig, later herhaald worden.

Indicatie

Qutenza® kan gebruikt worden om de pijn te verlichten bij neuropathische pijn. Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door een beschadiging van de (huid)zenuwen door suikerziekte, gordelroos (zona), operaties, bepaalde geneesmiddelen,bestraling of andere oorzaken.

Nevenwerkingen en verwikkelingen

Tijdens de behandeling kan de huid branderig, pijnlijk of prikkend aanvoelen. Ook kan de huid rood kleuren. De huid kan aanvoelen zoals bij een (hevige) zonnebrand. Ook jeuk, bultjes, blaren, zwelling, en droogheid rondom het gebied dat behandeld is kan voorkomen Dit is tegen het eind van de behandeling en kort daarna het hevigst en neemt in de loop van een paar uur tot een paar dagen af.

Indien nodig kunt u na de Qutenza® -toepassing het behandelde gebied koelen met cold packs.

Het kan ook zijn dat er geen roodheid en/of branderigheid optreedt. Ook dan werkt de pleister goed. 

Andere bijwerkingen die kunnen, maar niet vaak, optreden zijn onder meer een onregelmatig hartritme, smaakveranderingen, oog- en keelirritatie, hoesten, misselijkheid, zwelling en verdoofd gevoel van de ledematen, spierspasme en jeuk.

De eerste dagen na de behandeling neemt u best geen te warme douche of bad, gaat u niet in de zon zitten en sport u niet te intensief.

De eerste drie dagen mag u het behandelde gebied niet met de handen aanraken. Als dit per ongeluk toch zou gebeuren, moet u nadien de handen grondig wassen met water en zeep.

Hoe verloopt de behandeling?

 • Een verpleegkundige begeleidt u naar de kamer waar u een bed krijgt toegewezen.
 • Er wordt een infuus geprikt.
 • De verpleegkundige tekent het pijnlijke gebied af op uw huid. De Qutenza® -pleister wordt dan geknipt volgens de grootte van het behandelgebied, 
 • De pleister wordt aangebracht. Na 30 of 60 minuten wordt de pleister verwijderd. Daarna zal de verpleegkundige de huid met een speciale gel reinigen en met water en zeep wassen.
 • Tijdens de behandeling wordt u aan de monitor gelegd om hartritme, bloeddruk en zuurstof-saturatie te meten. Eventueel dienen we u extra zuurstof toe met een neusbrilletje.
 • Na de behandeling wordt u nog een tijd verder geobserveerd. Als de huid goed gekoeld is, mag u naar huis.
 • Er zal een volgende behandeling of een controleafspraak vastgelegd worden.

Bijzondere aandachtspunten en voorzorgen

 • Het is belangrijk dat de pleister altijd in direct contact is met de huid. Als u het gevoel heeft dat de pleister niet voldoende kleeft, meld dit dan de arts of verpleegkundige.
 • Raak het behandelgebied of de pleister niet aan.
 • Qutenza® kan een brandende pijn veroorzaken. Indien de behandeling te pijnlijk is kunnen er cold packs aangebracht worden. Eventueel kunnen we u een pijnstiller of een lichte verdoving (‘een roesje’) geven om de pijn onder controle te brengen.  Soms kan er besloten worden om van in het begin van de behandeling een pijnstiller toe te dienen.
 • Hou er rekening mee dat u de dag van het infuus geen voertuigen mag besturen of machines mag bedienen. U moet dus zeker een begeleider/chauffeur voorzien. Indien dat niet het geval is, zal de behandeling uitgesteld worden.
 • U moet nuchter zijn vanaf middernacht. Uw normale ochtendmedicatie mag u innemen met een slokje water. Uitzondering: medicatie voor diabetes en bepaalde bloedverdunners mag u niet innemen. Breng een lijstje van uw medicatie mee naar het ziekenhuis.
 • Indien er een mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent, wordt de behandeling best niet uitgevoerd. 
 • Vermeld vooraf aan de verpleegkundige of arts of u allergieën hebt.

Kostprijs

Deze behandeling heeft een therapeutisch karakter en wordt dus vrijgesteld van BTW.

Alle pijnartsen van  het pijncentrum zijn volledig geconventioneerd. Dit wil zeggen dat we de officiële tarieven aanrekenen, zoals ze voorzien zijn door het RIZIV. We rekenen  geen ereloonsupplementen aan. 

Tot slot

Na de behandeling stuurt de pijnarts een (elektronisch) verslag van de procedure door naar uw huisarts en eventueel naar de verwijzende arts-specialist.

Moesten er zich na de behandeling problemen voordoen, dan verwittigt u best uw huisarts. Dat is de aangewezen persoon om uw vragen te beantwoorden of u eventueel door te verwijzen.

Praktische info

De behandeling vindt plaats op onze campus in Dendermonde, Kroonveldlaan 50.

 • Wij raden u aan om ruim op tijd te komen, 30 minuten vóór het tijdstip van de afspraak.
 • Breng steeds uw identiteitskaart mee.
 • Vermeld vooraf aan de verpleegkundige of arts of bepaalde documenten moeten ingevuld worden
  (sociaal verlof, brief adviseur, documenten hospitalisatieverzekering,…).

Voor vragen, opmerkingen of annulatie kan u terecht bij het pijnsecretariaat:

Maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 17.00 uur, op het nummer 052 25 22 58,

of bij de medewerkers van het afsprakenbureau op het nummer 052 25 25 05.

Wilt u ook met minder pijn door het leven?